Mixologie
Geschiedenis van de mixologie
Cocktailcreatie lijkt zo oud als het bestaan van de mensheid. Tegenwoordig wordt mixologie, de kunst van het creëren van nieuwe drankjes door verschillende smaken te mengen, steeds populairder. Het lijkt niet alleen mensen te interesseren die er hun beroep van willen maken maar ook mensen thuis. Maar waar komt de term mixologie vandaan?
Momenteel zijn er over de hele wereld verschillende cocktails bekend, zowel in naam als ingrediënt. In de 19e eeuw werd het in de Verenigde Staten geïntroduceerd in een weekblad waarin cocktails werden beschreven als "een stimulerende drank samengesteld uit elk type suiker, water en bitters". Vervolgens verschoof de populariteit van mixologie naar Engeland. Hier werd alcohol gemengd met aromaten om zo bepaalde ziektes te kunnen genezen.
Tegenwoordig is de mixologie erg uitgebreid. Er zijn verschillende mogelijkheden om een cocktail te maken en er zijn zelfs alcoholvrije cocktails ontwikkeld. Hierdoor is er voor iedereen een cocktail te maken! We kunnen mixologie nu een kunst noemen, want met de juiste kennis en goede praktijken is het mogelijk om originele en smakelijke drankjes te creëren.
Aandacht voor de glazen:
Voordat u aan de slag gaat en een cocktail maakt, zijn verschillende dingen essentieel. Allereerst moet de juiste aandacht aan het glas besteed worden. Of het nu de vorm is of de temperatuur.
Controle van het glas en de temperatuur:
Dit lijkt voor de hand liggend, maar het eerste dat u moet doen is controleren of het glas dat u wilt gebruiken schoon en in goede staat is. Dat wil zeggen zonder te breken of te chippen. Wees altijd voorzichtig bij het hanteren van de glazen door ze altijd aan de voet vast te houden. Op deze manier vermijdt u dat u uw vingers in het deel van het glas steekt dat de drank opneemt.
Een goed cocktailglas:
Het moet een temperatuur hebben die is aangepast aan de beoogde cocktail. Als er geen ijs is, laat het glas dan goed afkoelen voor het serveren. U kunt het bijvoorbeeld minimaal 30 minuten in de vriezer leggen voordat u het serveert. Wilt u een hete cocktail maken, laat in dit geval het glas op kamertemperatuur staan. Het is ook mogelijk om het glas voor het serveren met heet water te vullen om de overgang van temperaturen te vergemakkelijken.
Accessoires voor het maken van cocktails:
Maatbeker
De maatbekers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Ze stellen u in staat om de mix van de cocktail in balans te brengen door de perfecte hoeveelheid van elk ingrediënt toe te voegen.
Cocktailzeef
Met een cocktailzeefje kunt u de cocktail filteren van de kruiden en smaken die u eraan kunt toevoegen, waardoor de smaakbeleving wordt verbetert.
Shaker
De shaker is het eerste accessoire dat we ons voorstellen als we het hebben over mixologie. Hierdoor is het eenvoudig om vloeistoffen van verschillende diktes met elkaar te mengen.
Cocktail lepel
Met de cocktaillepel kunt u eenvoudige of lichte cocktails mixen om een evenwicht in de drank te creëren. Door de lengte kunt u makkelijker bij de onderkant van het glas komen.
De verschillende soorten cocktailglazen
Longdrink glazen
Het longdrinkglas of de tumbler is perfect voor zogenaamde frisdranken (sappen) maar ook voor verfrissende cocktails.
Capaciteit:
25 tot 33 cl
Suggestie:
Tequila Zonsopgang
Borrelglas
Borrelglaasjes hebben het ideale vermogen om heel snel van een sterke alcohol te genieten. Ze zijn klein en praktisch.
Capaciteit:
5 tot 10 cl
Suggestie:
Tequila Paf of Jagger Bomb
Fluit
De fluit is een elegant glas dat geschikt is voor sterke drank zoals champagne. De lange basis beschermt de drank tegen de hitte en behoudt daardoor de aroma's.
Capaciteit:
12,5 cl
Suggestie:
Mimosa
Margarita Glas
Het margarita-glas heeft deze unieke vorm om de afzetting van zout op de rand te vergemakkelijken. Het is een ideaal glas voor fruitdranken.
Capaciteit:
25 cl
Suggestie:
Margarita of Daiquiri
cocktailglas
Het cocktailglas is zeer bekend, met name door zijn vorm. Hiermee kunt u drankjes drinken die doorgaans zonder ijsblokjes worden geserveerd.
Capaciteit:
7 tot 13 cl
Suggestie:
martini
Wijnglas
Dit "ballon" geslepen glas wordt over het algemeen gebruikt voor wijn, zowel rood als wit. De lange steel voorkomt dat je handen je drankje opwarmen.
Capaciteit:
15 tot 25cl
Suggestie:
Sangria of Aperol Spritz
Pint
Het bierglas bestaat ook in pint. Bier is een populaire drank die in grote hoeveelheden gedronken kan worden, vandaar het uiterlijk van het glas.
Capaciteit:
25 tot 50 cl
Suggestie:
Monaco of Michelada
Wiskyglas
Het Old Fashioned glas lijkt qua vorm op het longdrinkglas maar de inhoud is anders. Het is het ideale glas om een sterke alcohol zoals whisky te proeven.
Capaciteit:
15 tot 33 cl
Suggestie:
Manhattan of Whiskey Sour
Cognac glas
Dit glas is perfect voor het drinken van eaux-de-vie. Door de brede en ronde vorm blijven de aroma's behouden. Het is een perfect glas om van een lekker drankje te genieten.
Capaciteit:
30 tot 35cl
Suggestie:
Nikolaschka
Het merk Nachtmann staat bekend om zijn glaswerk. Het merk is dan ook gespecialiseerd in het creëren van cocktailglazen met een heel bijzonder design. Nachtmann maakt glazen met onder andere reliëfpatronen. Ontdek onze collectie.
Het merk Schott Zwiesel ontwerpt alle soorten glas voor verschillende toepassingen. Het glaswerk van het merk is elegant en verfijnd. Het varieert van waterglazen tot cognacglazen tot bierglazen. Ontdek hier onze hele collectie.
Om elegante en robuuste glazen aan te bieden, maakt het merk Spiegelau gebruik van de nieuwste technologieën op het gebied van glaswerkontwerp. In zijn collectie vindt u verschillende sets glas van twee stuks tot twaalf stuks.
Het merk Luigi Bormioli is een Italiaans merk dat kristalglaswerk aanbiedt. Het merk vertrouwt op de degelijkheid en helderheid van zijn producten. Hier vindt u glaswerk voor alle keukentoepassingen zoals verschillende cocktails.